Реџеп Тајип Ердоган / - (Фото: EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV/KREMLIN/SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT)
21/11/2022 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan planira kopnenu operaciju u Siriji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je moguće da će pokrenuti "kopnenu operaciju" u Siriji

On je to rekao dan posle niza vazduhoplovnih ;napada na položaje Kurda u Siriji i Iraku i više raketnih napada na tursko tle sa teritorije Sirije.

-Nema govora da će ova operacija biti isključivo ograničena na vazdušnu- rekao je Erdogan turskim novinarima koji su ga pratili na povratku iz Katara gdje je učestvovao na otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu.

U nizu tursih vazduhoplovnih napada u Siriji juče je poginulo tridesetak ljudi što je bila odmazda za teroristički napad sa šest žrtava 13. novembra u Istanbulu. Turska je za napad okrivila kurdske „teroriste“.

-Kompetentne jedinice, naše Ministarstvo odbrane i naš Generalštab će zajedno odlučiti koju snagu će primijeniti naše kopnene snage- rekao je turski predsjednik i dodao da su u toku konsultacije.

-Već smo upozorili da će platiti oni koji nas remete na našoj teritoriji- rekao je on.

Sinoć i jutros u raketnim napadima iz Sirije pogodjeni su turska granica i turska pogranična oblast. Poginulo je troje ljudi, a oko petnaest je ranjeno.

Turska je juče izvela napade iz vazduha na objekte Radničke partije Kurdistana (PKK) i jedinice za odbranu naroda (YPG) u Siriji. Erdogan je rekao da je u operaciji učestvovalo 70 aviona i dronova i da su ušli 140 kilometara u iračku teritoriju na sjeveru i 20 kilometara na sjever Sirije.

Erdogan je rekao da o toj operaciji nije razgovarao sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom i s ruskim Vladimirom Putinom.

SAD podržavaju kurdske jedinice YPG u Siriji koje se bore protiv ekstremista Islamske države, a Rusija podržava provladine sirijske milicije u toj istoj oblasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:58