Ilustracija / - EPA
22/04/2024 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američke trupe pod opsadom: Drugi napad za 24 časa u Siriji i Iraku

Američke snage u Iraku i Siriji napadnute su raketama i eksplozivnim dronom, u posljednjih manje od 24 sata, rekli su danas pripadnici iračkih i američkih bezbjednosnih snaga za Rojters.

Najmanje jedan naoružan dron ciljao je bazu Ain al-Asad, u kojoj se nalaze američke trupe u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar, rekao je američki zvaničnik.

Nakon toga, sa sjevera Iraka ispaljeno je pet raketa ka bazi američkih snaga u Rumalinom, na sjeveroistoku Sirije u nedjelju.

Zasad nema izvještaja o povrijeđenima ili o značajnoj šteti od napada dronom.

U subotu, u velikoj eksploziji u vojnoj bazi u Iraku ubijen je član iračkih bezbjednosnih snaga. Komandant jedinice je rekao da je u pitanju napad, ali vojska kaže da je istraživala incident i da nije bilo vojnih aviona na nebu u to vrijeme. Američka vojska negirala je umiješanost u napad.

Proiranska grupa u Iraku Kataib Hezbolah demantovala je danas navode medija da je najavila nastavak napada na oružane snage Sjedinjenih Američkih Država u Iraku.

Grupa je na platformi Telegram te navode opisala kao "fabrikovane vijesti", prenosi Rojters.

Najmanje pet raketa ispaljeno je juče iz pograničnog iračkog grada Zumara ka bazi američke vojske na sjeveroistoku Sirije, a SAD su saopštile da je saveznički borbeni avion uništio raketni bacač u Siriji, dodajući da niko od pripadnika američke vojske nije povrijeđen.

Ovaj napad iz Iraka na američke snage prvi je od početka februara, kada su grupe u Iraku koje podržava Iran zaustavile svoje napade na vojsku SAD. Napad se dogodio istog dana kada se irački premijer Mohamed Šija al Sudani vratio iz posjete SAD, gdje se sastao sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Skoro svakodnevni napadi raketama i dronom na američke snage počeli su polovinom oktobra, a odgovornost su preuzimale iranske šiitske oružane grupe, koje su dio Islamskog pokreta u Iraku.

Islamski pokret je ranije saopštio da je izvršio napade jer SAD podržavaju Izrael u ratu u Pojasu Gaze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:49