/ foto eppa
05/01/2024 u 16:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan povezao napade na Tursku sa njegovom podrškom Palestini

Obraćajući se poslovnom forumu u petak u Istanbulu, Erdogan je rekao da Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) svojim operacijama zadaje udarac neprijateljima Turske, ukazujući na terorističke skupine koje djeluju kao marionete zlih sila

Predsjednik Tursje Redžep Tajip Erdogan rekao je da se Turska suočava s nizom napada usmjerenih na njeno jedinstvo zbog podrške palestinskoj stvari, prenosi Klix.

Obraćajući se poslovnom forumu u petak u Istanbulu, Erdogan je rekao da Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) svojim operacijama zadaje udarac neprijateljima Turske, ukazujući na terorističke skupine koje djeluju kao marionete zlih sila.

Iako se Turska hvalila uspjehom protiv terorističke skupine PKK, izgubila je 12 vojnika u terorističkim napadima u Iraku prošlog mjeseca. Kao odmazdu, turska vojska i obavještajne službe pokrenule su napade na tu skupinu u Iraku i Siriji.

Erdogan je istaknuo da Turska doživljava više napada usmjerenih na bratstvo nacije.

- Želio bih naglasiti da je najvažniji razlog za ove pojačane napade odlučnost Turske da zaštiti svoja prava i interese i njen čestit stav prema palestinskoj stvari, bez ikakvih ustupaka. U slučaju divljanja u Gazi gdje je masakrirano 23.000 nevinih ljudi, uglavnom djece i žena, naša država je stala na stranu potlačenih Palestinaca i neustrašivo branila pravu stvar i istinu. Hrabar stav naše zemlje ima udjela u rastućoj međunarodnoj reakciji protiv politike nasilja izraelske administracije- rekao je Erdoğan.

Erdogan je poručio da je Turska spremna preuzeti odgovornost regionalnog sigurnosnog mehanizma ako se uspostavi za sukob i predložio model jamstva.

Turske vlasti takođe rade na izvođenju zločina koje je Izrael počinio protiv palestinskih civila pred Međunarodni kazneni sud (ICC) putem vladinih agencija i nevladinih organizacija (NVO).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:30