/ foto: eppa
09/12/2023 u 15:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan: Savjet bezbjednosti UN treba da se reformiše

Na glasanju u Savjetu bezbjednosti, u petak, SAD su stavile veto na rezoluciju o trenutnom prekidu vatre u Gazi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan založio se za reformu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, osudivši činjenicu da su Sjedinjene Američke Države mogle da stave veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi uprkos ogromnoj podršci predlogu iz drugih zemalja, prenosi Politika.

- Zahtjev Sajveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za prekid vatre odbacio je samo američki veto. Da li je to pravda?- upitao je Erdogan na konferenciji o ljudskim pravima u Istanbulu, dodajući da "Savjet bezbjednosti UN treba da se reformiše", prenosi Kosovo onlajn.

Na glasanju u Savjetu bezbjednosti, u petak, SAD su stavile veto na rezoluciju o trenutnom prekidu vatre u Gazi, za koju je glasalo 13 članica tog tela UN, dok je Velika Britanija bila suzdržana.

Sjedinjene Američke Države ocijenile su rezoluciju kao "neuravnoteženu" i "odvojenu od stvarnosti".

Objašnjavajući razlog zbog kog je Vašington stavio veto na rezoluciju, predstavnik SAD je rekao da je proces koji je prethodio donošenju nacrta rezolucije bio užurban, kao i da su odgovarajuće konsultacije tokom njega izostale, preneo je ranije Bi-Bi-Si.

On je tokom izlaganja naglasio da u rezoluciju nisu uključeni izrazi koje su SAD tražile, kao što je osuda Hamasovog napada 7. oktobra, što predstavlja razlog zbog kog je i Britanija bila uzdržana.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 14:10