Зидине московског Кремља данас (ФОТО: РТВ) / - ФОТО: РТВ
11/08/2022 u 14:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Estonija naredne sedmice zatvara granice za Ruse

Nakon početka rata u Ukrajini pojedine evropske zemlje predložile su da se Rusima ograniči izdavanje šengenskih viza

Estonija će naredne nedjelje zatvoriti granice za ruske državljane sa šengenskim vizama koje je izdala ta zemlja, najavio je danas estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu.

- Za nedelju dana biće primjenjene sankcije za šengenske vize koje Estonija izdaje građanima Rusije. Sankcija znači da će vize ostati na snazi, ali će nosioci viza biti sankcionisani prilikom ulaska u Estoniju, odnosno biće im zabranjen ulazak - rekao je Rejnsalu na konferenciji za novinare.

Naveo je da će od sankcija biti izuzeti zaposleni u diplomatskim misijama u Estoniji i članovi njihovih porodica, osobe koje se bave međunarodnim teretnim i putničkim prevozom i oni koji imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu EU, prenosi RIA Novosti.

Od sankcija će biti izuzete i osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga, bliski srodnici estonskih državljana i oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u Estoniji.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je u utorak da je neophodno obustaviti izdavanje turističkih viza ruskim građanima i nazvala posjetu Evropi „privilegijom, a ne ljudskim pravom“.

Nakon početka rata u Ukrajini pojedine evropske zemlje predložile su da se Rusima ograniči izdavanje šengenskih viza.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je prije dva dana zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana. Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocijenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer "Rusi oduzimaju tuđu zemlju".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. septembar 2022 08:28