/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
29/02/2024 u 18:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropski parlament pozva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

EU Parlament navodi da Kosovu, kao i dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, “prijeti destabilizacija” i podsjeća da operacija EUFOR/Althea ima “ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona”

Evropski parlament pozvao je ponovo na uvođenje sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku i drugim “destabilizujućim akterima” u Bosni i Hercegovini, prenosi Avaz.ba.

Ovo se navodi u Rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Evropske unije u 2023. godini, koja je danas usvojena većinom glasova.

Opsežan skup reformi 

Tom Rezolucijom poslanici pozdravljaju preporuku Evropske komisije da pregovori o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom budu otvoreni čim bude postignut potreban stepen usklađenosti s kriterijumima za članstvo.

- Evropski Parlament podstiče političke čelnike te zemlje da provedu opsežan skup reformi, uključujući izborne reforme, u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, kako je utvrđeno u njenom ustavu i uz puno poštovanje presuda domaćih i međunarodnih sudova, uključujući sve presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Bosnom i Hercegovinom - navodi se u toj Rezoluciji.

Secesionistička retorika

- Evropski Paralament oštro osuđuje svaku retoriku razdornu i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje i naglašava da je status zemlje kandidata prilika i obaveza izabranih predstavnika BiH da ispune očekivanja građana i poboljšaju svakodnevni život običnih ljudi - dodaje se u drugoj, komplementarnoj Rezoluciji o vanjskoj i odbrambenoj politici, koja je takođe usvojena.

Poslanici u njoj pozdravljaju dogovor o produžetku mandata snaga EU-a u operaciji Althea, ističu dosadašnju podršku EU od 20 miliona eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za podršku izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, pozivaju na jačanje misije Althea “prvenstveno raspoređivanjem dodatnih jedinica i sredstava i osiguravanjem verodostojne prisutnosti u distriktu Brčko” i pozivaju vlasti u zemlji da rade na osnivanju višeetničkih jedinica OS BiH.

EU Parlament navodi da Kosovu, kao i dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, “prijeti destabilizacija” i podsjeća da operacija EUFOR/Althea ima “ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona”.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:09