Ilustracija / - UNSPLASH
05/04/2024 u 13:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fond NATO-a za Ukrajinu pokazao bi jedinstvo u Alijansi

Stvaranje petogodišnjeg fonda za Ukrajinu od 100 milijardi EUR poboljšalo bi koordinaciju među članicama NATO-a u pružanju vojne pomoći i poslao signal Moskvi da svi u Alijansi zajedno pružaju pomoć, kazao je letonski ministar vanjskih poslova Krisjanis Karins.

Karins je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu, rekao da su saveznici dali zeleno svjetlo za izradu plana o tome kako će funkcionisati paket pomoći, prenosi MINA.

On je kazao da saveznici rade na ad hoc osnovi u kojoj različite koalicije obezbjeđuju municiju, dronove, opremu za deminiranje i drugu pomoć.

- To bi moglo biti bolje koordinisano kako bi se ujedinile potrebe Ukrajine sa raspoloživim resursima koje imaju razni saveznici u NATO-u - rekao je Karins.

Kako je kazao, predlog pomoći od 100 milijardi EUR bi Ukrajini dao sigurnost i dugoročnu stabilnost finansijske pomoći.

Pomoć može doći u obliku oružja ili municije, ali može biti i direktno plaćanje od NATO-a.

- Mislim da je izuzetno važno dati jasan signal našim ukrajinskim prijateljima i vojnicima na frontu, ali i vrlo jasan signal Moskvi, da Moskva vidi da to nijesu samo pojedinačne zemlje, već smo to zapravo svi mi zajedno - kazao je Karins

Ministri odbrane NATO-a saglasili su se u srijedu da počnu planirati veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Ukrajini.

Kako piše RSE, daleko je od jasnog da li će predloženi fond prihvatiti sve članice Alijanse, što je potrebno prema njenom pravilu o odlukama konsenzusom.

Karins je rekao da ima još nekoliko mjeseci do samita NATO-a u julu u Vašingtonu i da se nada da bi se do tada mogao razraditi način na koji će fond funkcionisati.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:55