/ - FOTO YOUTUBE
20/03/2023 u 19:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska vlada "preživjela" glasanje o nepovjerenju

Do glasanja je došlo nakon što je donji dom prošle nedelje usvojio nepopularnu reformu penzionog sistema, koja predviđa podizanje donje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine

Francuska vlada malom većinom "preživjela" je danas glasanje o nepovjerenju u skupštini, ali predsjednik Emanuel Makron i dalje se suočava sa protestima i štrajkovima zbog svoje odluke da iskoristi izvršna ovlašćenja i progura nepopularno povećanje starosne granice za penzionisanje.

Za nepovjerenje francuskoj vladi glasalo je 278 poslanika, a da bi taj predlog bio usvojen, bilo je potrebno devet glasova više - 287, prenosi Blic. Do glasanja je došlo nakon što je donji dom prošle nedelje usvojio nepopularnu reformu penzionog sistema, koja predviđa podizanje donje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Još jedan zahtjev za izglasavanje nepovjerenja, koji je predložila Marin le Pen iz krajnje desničarske stranke Nacionalni savez, trebalo bi da bude održano ubrzo nakon toga, ali se ne očekuje da prođe.

Premijerka Elizabet Born osudila je danas u Narodnoj skupštini opozicioni "antiparlamentarizam na djelu" i "izlive nasilja" pojedinih ljevičarskih poslanika.

Makron je ranije odlučio da vlada treba da iskoristi član 49.3 ustava i zaobiđe parlament, jer se plašio da neće moći da dobije dovoljnu podršku poslanika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 13:28