Ilustracija / - YOUTUBE, ПРИНТСКРИН
12/11/2022 u 21:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija, Grčka, Malta i Kipar: Previše migranata ostaje kod nas, sistem nije pravedan

Te četiri zemlje, koje su zbog svog geografskog položaja prve na udaru migrantskog priliva, već godinama traže da se uvede sistem obveznog premještaja i preseljenja migranata

Italija, Grčka, Malta i Kipar osudili su danas sistem upravljanja migracijama u Evropskoj uniji prema kojem one snose nesrazmjeran teret pa traže pomoć Evropske komisije, prenosi Index.hr.

Te četiri zemlje "prvo su tlo Evropske unije na koje ulaze (migranti) i one moraju snositi najteži teret migrantskog priliva na Mediteranu, u skladu s međunarodnim obvezama i propisima Evropske unije, navode ministri unutrašnjih poslova Italije, Malte, Kipra te grčki ministar za migracije u zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u Rimu. 

Podsjećaju na angažman Evropske unije u Luksembourgu o uvođenju "dobrovoljnog mehanizma solidarnosti", koji treba omogućiti premještaj i preseljenje 10.000 ljudi svake godine u druge zemlje članice EU iz onih država u koje su ušli.

Rezultat sprovođenja tog angažmana "razočarava", navode četiri mediteranske zemlje. "Mehanizam je spor", a broj od 10.000 premještaja nije ostvaren i "tek je mali dio nezakonitih dolazaka migranata tokom godine", navode.

Te četiri zemlje, koje su zbog svog geografskog položaja prve na udaru migrantskog priliva, već godinama traže da se uvede sistem obveznog premještaja i preseljenja migranata. 

U očekivanju novog sporazuma o upravljanju migracijama "koji bi bio učinkovit, pravedan i trajan", četiri ministra pozivaju na "hitnu i nužnu raspravu o tome kako bolje koordinisati operacije spašavanja na Mediteranu" tako da brodovi nevladinih organizacija koji spašavaju migrante poštuju propise. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:41