Kristin Lagard / - SHUTTERSTOCK
19/01/2023 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lagard: Ekonomija evrozone odolijeva bolje nego što se predviđalo

Tržišta rada, posebno u Evropi, nikad nisu bila tako dinamična sa brojem nezaposlenih na najnižem nivou u poslednjih 20 godina, rekla je ona

Ekonomska aktivnost evrozone usporila je u odnosu na 2022. godinu ali će biti "znatno bolja" ove godine nego što se predviđalo, uprkos inflaciji i energetskoj krizi, rekla je u Davosu predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

-Vijesti su postale mnogo pozitivinije poslednjih nedelja“ tako da tekuća godina neće biti fantastična, ali će biti mnogo bolja nego što smo strahovali- rekla je Lagard na Svjetskom ekonomskom froumu u Davosu.

Tržišta rada, posebno u Evropi, nikad nisu bila tako dinamična sa brojem nezaposlenih na najnižem nivou u poslednjih 20 godina, rekla je ona.

Ona se posebno osvrnula na Njemačku, prvu ekonomiju u Evropi koja će, po izjavi njemačkog kancelara Olafa Šolca u intervjuu Blumbergu, kako izgleda, izbjeći recesiju 2023. godine, uprkos i dalje napetoj situaciju zbog energetske krize.

Njemačka, pogodjena inflacijom koja povećava troškove proizvodnje industrije – motora njene privrede, izgleda podnosi to bolje nego što se očekivalo zahvaljujući snažnoj potrošnji i znatnoj javnoj pomoči.

Evropska komisija, s druge strane, predviđa smanjenje BDP-a euro zone, kao i cijele EU u poslednjem tromjesečju 2022. i u prva tri mjeseca 2023. godine, a potom oporavak.

Lagard je ukazala na previsoku inflaciju, iako je rast cijena usporio posle vrhunca od više od 10 odsto u oktobru.

-Centralna banka je riješena da vrati inflaciju (na svoj cilj) od dva odsto u dogledno vrijeme“- rekla je Lagard i dodala da banka preduzima sve moguće mjere da to postigne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 13:52