/ - Agncija Mina
06/03/2023 u 09:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lagard: Rast kamata vrlo vjerovatan

Riječ o odluci ECB-a, koja je nagoviještena na posljednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici, gdje su sve brojke uključene u analizu potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo vjerovatno

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard najavila je da će kamatne stope najvjerovatnije biti podignute za 50 baznih bodova kako bi se dodatno obuzdala inflacija.

Ona je kazala da je riječ o odluci ECB-a, koja je nagoviještena na posljednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici, gdje su sve brojke uključene u analizu potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo vjerovatno, prenosi SEEbiz.

-Ukupna stopa inflacije pala je posljednjih mjeseci i nastaviće da se smanjuje tokom sljedećih nekoliko mjeseci. Ali temeljna inflacija, koja isključuje energiju i hranu u eurozoni, previsoka je. Moramo nastaviti da preduzimamo potrebne mjere kako bismo vratili inflaciju na dva odsto i mi to činimo- rekla je Lagard.

Ona je podsjetila da mnogi ekonomski stručnjaci ne isključuju povećanje kamata u narednoj godini i preko četiri odsto, ali je kazala da se radi na obuzdavanju inflacije, da u tome ima pomaka, ali ima još puno posla koji mora biti oavljen.

-Moja glavna briga je inflacija. Ne želimo da srušimo ekonomiju, to nam nije cilj, ali želimo da ukrotimo inflaciju. Podizanje kamatnih stopa naš je glavni alat za postizanje toga, jer smanjuje potražnju i smanjuje inflatorne pritiske. U ovom trenutku, ekonomija je otporna, zaposlenost je visoka, a nezaposlenost je na najnižem nivou u istoriji- saopštila je Lagard.

Ona smatra da zbog inflacije trpe građani, posebno oni najugroženiji i koji su najviše izloženi, kao penzioneri s niskim primanjima.

-Mi smatramo da državna podrška treba da bude usmjerena na te ranjive kategorije, ali privremeno, na određeno vrijeme. Kada se situacija popravi, kada cijene energije padnu i kada se cijene hrane stabilizuju, vlade bi trebale povući pomoć, jer se tako građani podstiču da štede energiju umjesto da je koriste kao da ništa ne košta- navela je Lagard.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:46