Sergej Lavrov / - SKRINšAT
21/11/2022 u 17:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Mnogim evropskim zemljama oslabio imunitet prema nacističkom virusu

Ministar inostranih poslova Rusije je ukazao, da bez obzira na nevjerovatne pritiske kolektivnog Zapada, međunarodni partneri i istimišljenici nastavljaju da pružaju podršku spoljnopolitičkim inicijativama Rusije

Imunitet prema „nacističkom virusu“ ozbiljno je oslabio u nizu evropskih zemalja i svjetska javnost se sve češće suočava sa pokušajima revidiranja rezultata Nirnberškog suda, navodi se u pozdravnom govoru ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova na Forumu o nacističkom genocidu nad sovjetskim narodom.

- Nažalost, sada je u nizu evropskih zemalja ozbiljno oslabio imunitet prema nacističkom virusu. Posebno nas brine situacija u Ukrajini i u Baltičkim zemljama. Svjetska zajednica se sve više suočava sa pokušajima da se preispitaju, iskrive pravni, politički i moralno-etički rezultati Nirnberškog suda, navodi se u tekstu pozdravnog govora Lavrova na Međunarodnom naučno-praktičnom forumu „Bez zastarelosti. Genocid nacista i njihovih saradnika nad sovjetskim narodom u Velikom otadžbinskom ratu: Istorijski smisao i sudska praksa“.

Ministar inostranih poslova Rusije je ukazao, da bez obzira na nevjerovatne pritiske kolektivnog Zapada, međunarodni partneri i istimišljenici nastavljaju da pružaju podršku spoljnopolitičkim inicijativama Rusije, između ostalog i u Ujedinjenim nacijama.

- U dokumentima Zajednice nezavisnih država i ODKB-a je utvrđena kvalifikacija činjenica o tome da su nacisti i njihovi saradnici protjerivali i istrebljivali civile i to se karakteriše kao genocid nad narodom Sovjetskog Saveza. Bezuslovni prioritet ruske diplomatije će i dalje biti da se obezbijedi ostvarivanje zaključaka nirnberškog nasleđa i beskompromisno protivljenje bilo kojim oblicima herojizacije nacizma, podvukao je šef ruske diplomatije.

Treći komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je 4. novembra usvojio je ruski nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma. Za dokument pod nazivom „Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima“ glasalo je 106 zemalja, dok je 15 bilo uzdržano.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 08:31