Aleksandar Lukašenko / - SHUTTERSTOCK
11/08/2023 u 19:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lukašenko: Bjelorusija mora voditi računa o odnosima s Poljskom

Tokom sastanka sa kolektivom Nacionalnog aerodroma u Minsku Lukašenko je rekao kako su susjedi Bjelorusije države Evropske unije i da ta veza ne bi trebala biti izgubljena

Predsjednik Aleksandar Lukašenko osvrnuo se na odnose Bjelorusije sa susjedima te je posebnu pažnju posvetio odnosu koji ta zemlja ima sa Poljskom.

Tokom sastanka sa kolektivom Nacionalnog aerodroma u Minsku Lukašenko je rekao kako su susjedi Bjelorusije države Evropske unije i da ta veza ne bi trebala biti izgubljena.

“Sada živimo prvenstveno na račun Istoka. Sarađujemo sa Rusijom i Kinom, ali ne smijemo zaboraviti visokotehnološki Zapad. Oni su u blizini, oni su naši susjedi. Ne možemo izgubiti odnose sa njima”, rekao je Lukašenko.

Osim toga, naglasio je kako Bjelorusija mora voditi računa o odnosima s Poljskom.

“Treba da razgovaramo sa Poljacima. Naredio sam premijeru da ih kontaktira. Ako hoće, hajde da razgovaramo, da popravimo odnose. Mi smo komšije i ne biramo jedni druge, to je od Boga. Međutim, oni će imati parlamentarne izbore 15. oktobra i naravno da je sada potrebno eskalirati situaciju”, ističe Lukašenko.

Zbog toga, bjeloruski predsjednik je mišljenja kako je malo vjerovatno da će do tada doći do promjene u odnosima.

“Oni od nas mnogo traže, ali mi na to ne možemo pristati jer je to u suprotnosti sa našim interesima. Poljska sama po sebi ne pogoršava situaciju u regiji. Na to je tjeraju Sjedinjene Američke Države. Amerikanci su uložili u Poljsku, ali Poljaci nisu glupi. To su naši ljudi, Sloveni. Oni sve savršeno razumiju. Budimo strpljivi i vidjećemo”, zaključio je Lukašenko.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:53