Ilustracija / Shutterstock
12/12/2023 u 20:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mađarska spremna da ukine veto za finansiranje Ukrajine u zamjenu za sredstva EU

Finansiranje Mađarske od EU i finansiranje Ukrajine su dva odvojena pitanja. Ali, ako EU insistira da finansiranje Ukrajine treba da dođe iz izmijenjenog budžeta EU, onda ta dva pitanja postaju povezana‘, rekao je politički savjetnik premijera Viktora Orbana

Mađarska je spremna da ukine veto na predlog EU za finansiranje Ukrajine u zamjenu za odmrzavanje sredstava EU za finansiranje Mađarske u vrijednosti od 30 milijardi eura, koje je blok ranije uskratio Budimpešti zbog nezadovoljavanja demokratskih standarda Unije, preneo je danas Blumberg.

‘‘Finansiranje Mađarske od EU i finansiranje Ukrajine su dva odvojena pitanja. Ali, ako EU insistira da finansiranje Ukrajine treba da dođe iz izmijenjenog budžeta EU, onda ta dva pitanja postaju povezana‘‘, rekao je politički savjetnik premijera Mađarske Viktora Orbana Balaš Orban, koji sa njim nije u srodstvu.

On je dodao da se Mađarska i dalje protivi punom četvorogodišnjem planu pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od 50 milijardi evra i da bi više volela da EU ponudi finansiranje Kijevu za jednu godinu bez amandmana na budžet, kao i da bi Budimpešta ‘‘razmotrila kako da doprinese takvom paketu‘‘.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 10:09