/ - PHOTO BY ABOODI VESAKARAN ON UNSPLASH
12/12/2022 u 15:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandatar predlaže formiranje tehnokratske vlade u Bugarskoj

GERB, stranka dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova, predložio je Gabrovskog (51), neurohirurga bez političkog iskustva, u pokušaju sticanja podrške drugih stranaka

Mandatar za sastav nove bugarske vlade, neurohirurg Nikolaj Gabrovski iz stranke GERB desnog centra, predložio je sastavljanje tehnokratske vlade. Ta vlada bi tu državu izvela iz političke krize, ali se suočava s teškim zadatkom pronalaženja podrške u nezadovoljnom parlamentu, prenosi N1.

GERB je pobjedio na izborima 2. oktobra, četvrtim u samo 18 mjeseci, ali do sad nije mogao da obezbijedi sigurnu većinu koja bi podržala tehnokratsku vladu predvođenu Gabrovskim.

Neuspjeh  u formiranju vlade mogao bi da poremeti bugarski plan pridruživanja evrozoni 2024. godine, kao i donošenja opsežnog budžeta za 2023. godinu u vreme visoke inflacije i pretnje usporavanja privrede.

Politički analitičari smatraju kako šanse za formiranje vlade predvođene GERB-om, čak i tehnokratske prirode, ostaju male.

Novu vladu vide samo pod vođstvom druge stranke, s ograničenim rokom, ili će na proljeće doćinovi izbori.

-Moj glavni cilj biće deeskalacija napetosti, ali najviše da nastavimo zajedno i izvučemo Bugarsku iz krize u kojoj se nalazi- rekao je Gabrovski predsjedniku Rumenu Radevu pri predaji svog predloga kabineta.

-Uvjeren sam da su predloženi ministri sposobni to da učine“-rekao je.

GERB, stranka dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova, predložio je Gabrovskog (51), neurohirurga bez političkog iskustva, u pokušaju sticanja podrške drugih stranaka. Četiri od sedam njih u parlamentu reklo je da ga neće podržati.

Antikorupcijski PP i Demokratska Bugarska, kao i socijalisti koji optužuju GERB da se tokom decenija svojih vlasti nije dovoljno borio protiv korupcije, neće podržati tehnokratsku vladu.

Radev je rekao da ove nedelje od parlamenta tražiti glasanje o vladi.

Za ministra spoljnih poslova Gabrovski je predložio Dragomira Zakova, bivšeg ministra odbrane i ambasadora pri NATO-u, koji je zagovarao podršku Bugarske Ukrajini nakon ruske invazije.

Marinela Petrova, bivša zamjenica ministra finansija, bila bi zadužena za državne finansije.

Ako GERB ne ostvari to, može doći do još dva pokušaja formiranja vlade. Ako ni oni ne formiraju vladu, predsjednik mora da raspiše vanredne izbore u roku od dva mjeseca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:00