/ - PHOTO BY OMID ARMIN ON UNSPLASH
04/07/2023 u 09:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moguće da ECB dodatno poveća kamatne stope

Nakon godina nulte ili čak negativne kamatne stope, ECB je prošlog ljeta promijenila kurs pod pritiskom visokih cijena

Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno će dodatno povećati kamatne stope u borbi protiv jake inflacije. Iako usporava, stopa inflacije je još previsoka da bi se opustila, rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel.

"Posljednje prognoze pokazuju da ne možemo očekivati brzu stabilizaciju cijena", rekao je Nagel na bankarskom summitu u Frankfurtu.

On je dodao da je inflacija upornija nego što se očekivalo, te da i monetarna politika mora biti upornija i dosljednija nego što se očekivalo.

Nakon godina nulte ili čak negativne kamatne stope, ECB je prošlog ljeta promijenila kurs pod pritiskom visokih cijena.

ECB je od jula osam puta povećao referentnu kamatnu stopu, na sadašnjih četiri odsto. Istovremeno, predsjednica ECB-a Christine Lagarde već je najavila novu korekciju naviše prije sljedećeg sastanka upravnog odbora 27. jula.

Veće kamate poskupljuju finansiranje. To zauzvrat usporava potražnju i hladi inflaciju. ECB ima za cilj da zadrži stopu inflacije - rast maloprodajnih cijena - na dva odsto u srednjem roku.

Inflacija je u posljednjih nekoliko mjeseci počela jenjavati, ali to je uglavnom zbog pojeftinjenja energenata. Temeljna inflacija, bez nestabilnih cijena energenata i hrane, za sada ne jenjava

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:40