/ - FOTO YOUTUBE
12/05/2023 u 20:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nakit princeze Dajane na aukciji: Cijena ide do 15 miliona dolara

Godine 1997., princeza Dajana se sastala sa „Crown Jeweller“ da dogovore planove za izradu nakita od dijamanta i bisera Južnog mora

Komplet ogrlice i naušnica koji je naručila princeza Dajana kasnih 1990-ih naći će se 27. juna na aukciji u Njujorku.

Godine 1997., princeza Dajana se sastala sa „Crown Jeweller“ da dogovore planove za izradu nakita od dijamanta i bisera Južnog mora. Nekoliko mjeseci kasnije, ikona stila je nosila ogrlicu na izvođenju „Labudovog jezera“ u londonskom Rojal Albert Holu, a fotografije Dajane sa te večeri pojavile su se na svim naslovnicama časopisa, prenosi Avaz.

Komplet, za koji se procjenjuje da se prodaje po cijeni između 5 i 15 miliona dolara, sastoji se od nekih izuzetno vrijednih detalja. Ogrlica sadrži 164 briljantno brušena i 14 markizno rezanih dijamanata, ukupne težine skoro 50 karata. Naušnice su slično oblikovane: 30 dijamanata je podijeljeno pored šest markiznih dijamanata i dva odgovarajuća kultivisana bisera.

Nekoliko dana nakon baleta, draguljar je zatražio da Dajana vrati ogrlicu jer nije završio naušnice do datuma događaja i trebala mu je kako bi osigurao da se kamenje i biseri u paru besprijekorno podudaraju.

Do kraja tog ljeta, naušnice su bile gotove, a zajedno sa ogrlicom, duo je postao poznat kao „Swan Lake Suite“. Baš kada se draguljar spremao da pokloni kompletan set Dajani, ona je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Nakit je trebalo da bude poklon Dodija Fajeda, koji je preminuo tokom istog incidenta. Dvije godine nakon njihove smrti, Dajanina porodica je ovlastila draguljara da proda komplet nakita „Labudovo jezero“.

„Crown Jeweller“ kontaktirao je „Guernsey’s“ aukcijsku kuću 1999. godine, a set je kasnije ustupljen kompaniji iz Njujorka. Nakit je na kraju prodat trenutnom vlasniku, uglednoj porodici iz Ukrajine. Porodica je držala dragulje u svom posjedu više od decenije, ali ratna razaranja u evropskoj zemlji utjecala su na poslovanje vlasnika, navevši ih da vrate nakit aukcijskoj kući „Guernsey’s“ za nove potencijalne kupce. Dio prihoda od prodaje biće iskorišten za pomoć u obnovi Ukrajine, navodi se na sajtu aukcionara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:10