Ilustracija / - FOTO: ILUSTRACIJA
31/03/2023 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nekoliko zemalja EU pozvalo Fon der Lajen da riješi problem sa ukrajinskim žitom

Političari su se žalili šefu EK na neviđeno povećanje uvoza iz Ukrajine žitarica, uljarica, jaja, živine, šećera, soka od jabuke...

Lideri i političari iz nekoliko zemalja Evropske unije pozvali su šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da se umiješa u krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine.

Kako prenose RIA Novosti, predstavnici Mađarske, Poljske, Rumunije, Bugarske i Slovačke obratili su se Evropskoj komisiji sa odgovarajućim apelom.

Političari su se žalili šefu EK na neviđeno povećanje uvoza iz Ukrajine žitarica, uljarica, jaja, živine, šećera, soka od jabuke itd.

Prema njihovim riječima, u vezi sa trenutnom situacijom, jedan broj zemalja EU imao je poteškoća sa razvojem viškova žitarica u skladištima, što je dovelo do destabilizacije tržišta.

Po njihovom mišljenju, da bi se izborili sa situacijom, EU bi trebalo da im da novac.

„S obzirom na veličinu navedenih pojava, neophodno je značajno povećati iznos finansijskih sredstava koja Evropska unija izdvaja za podršku. Potrebna su dodatna sredstva jer sredstva iz republičkih budžeta nisu dovoljna“, navodi se u pismu.

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki naložio ministru poljoprivrede i hrane te zemlje Henriku Kovalčiku da ograniči protok žita iz Ukrajine u Poljsku .

Evropski parlament je 17. marta saopštio da  kvalitet zrna iz Ukrajine ne zadovoljava evropske standarde.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 03:03