Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
01/11/2023 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka ekonomija u padu

Njemačka ekonomija već gotovo godinu koketira s recesijom. Prema revidiranim podacima Destatisa, BDP se smanjio u posljednja tri mjeseca prošle godine prije nego što je stagnirao u prvom kvartalu ove godine

Proizvodnja u Njemačkoj blago je pala u trećem tromjesečju, pokazali su službeni podaci, povećavajući rizik od recesije u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je 0,1 odsto u periodu od jula do septembra u poređenju s prethodnim tromjesečjem, kada je porastao 0,1 odsto, pokazali su podaci njemačkog Saveznog uredu za statistiku Destatis.

Pad potrošačke potrošnje podstakao je pad. S druge strane, ulaganja firmi u mašine i opremu dala su pozitivan doprinos BDP-u, rekli su iz Destatisa, prenosi Capital.ba, javlja Mina biznis.

Podaci su loši za cijelo područje koje koristi euro, jer je Njemačka najveća od 20 ekonomija. Osim toga, stanje u njemačkoj ekonomiji odražva se i na druge zemlje.

- Njemačka ekonomija ponovo se klati na ivici tehničke recesije, rekao je Claus Vistesen, glavni ekonomist eurozone u Pantheon Macroeconomicsu.

Tehnička recesija se definiše kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

Njemačka ekonomija već gotovo godinu koketira s recesijom. Prema revidiranim podacima Destatisa, BDP se smanjio u posljednja tri mjeseca prošle godine prije nego što je stagnirao u prvom kvartalu ove godine.

Ekonomisti kažu da je malo vjerovatno da će se situacija uskoro poboljšati, jer se golemi proizvodni sektor u zemlji bori sa slabom kineskom potražnjom, visokim troškovima energije i bolnim povećanjem kamata.

Kompanije u tom sektoru otpuštaju radnike najbržom stopom u tri godine, budući da se nove narudžbe smanjuju, a povjerenje ostaje “duboko negativno”, prema podacima ankete za oktobar objavljene prošle sedmice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:12