/ EPA-EFE - CLEMENS BILAN
15/11/2022 u 19:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka izgradila plutajući terminal za gas

Njemačka žuri da obezbijedi više TPG-a i da smanji zavisnost od ruskog gasa iz gasovoda

Njemačka je završila danas izgradnju svog prvog plutajućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG) za luku Vilhelmshafen u Sjevernom moru.

To joj je važno jer Njemačka žuri da obezbijedi više TPG-a i da smanji zavisnost od ruskog gasa iz gasovoda.

-Novi terminal za TPG je veliki korak u pravcu sigurnog snabdijevanja energijom- ocijenio je ministar ekonomije Donje Saksonije Olaf Lis u saopštenju, prenosi Rojters.

Njemački mediji ističu da su radovi završeni u rekordnom roku od 194 dana, što je nezabilježen tempo izgradnje u zemlji, a koji je omogućen odustajanjem od procjene uticaja na životnu sredinu.

Plutajuću terminal za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) biće usidren na proširenom pristaništu prije kraja ove godine i omogućiće pretvaranje TPG-a koji stiže specijalnim tankerima u gasno stanje, navodi se u saopštenju.

Ministar za životnu sredinu Kristijan Mejer izjavio je da se on zalaže za dvojnu strategiju u pogledu TPG-a, pri čemu se jedna fokusira na zadovoljavanje kratkoročnih potreba za energijom, a druga dugoročna na širenje obnovljivih izvora energije .

Nova lučka infrastruktura biće opremljena za prelazak na budući uvoz energenata s niskim sadržajem ugljenika, kao što je vodonik.

-Fosilni gasovi moraju da se zamijene klimatski neutralnim gasovima što je prije moguće- rekao je Mejer, prenosi b92.

Plutajući terminal za Vilhelmshafen, nazvan Eperanca, koji je u suštini tanket opremljen ne samo za transport TPG-a već i za njegovu regasifikaciju, i dalje se nalazi u brodogradilištu u Brestu, u Francuskoj, pokazuju podaci o praćenju brodova kompanije Ejkon Refinitiv.

Portparol ministarstva na čijem je čelu Lis rekao je da se očekuje da Esperanca stigne potpuno natovarena sredinom decembra. Od januara nadalje, stizaće još tankera s TPG-om, a Esperanca će biti privezana i prerađivaće pristigle količine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:01