Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
07/05/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka planira milijarde eura subvencija za industrijsku struju

Energetski intenzivna preduzeća temelj su njemačke ekonomije, a time i našeg blagostanja, navodi se u planu koji je Ministarstvo predstavilo

Njemački ministar ekonomije, Robert Habeck, predstavio je koncept dvofaznog tarifnog sistema za industrijsku električnu energiju, s milijardama eura subvencija.

Konačni cilj je konkurentnija cijena električne energije za domaću privredu.

- Energetski intenzivna preduzeća temelj su njemačke ekonomije, a time i našeg blagostanja, navodi se u planu koji je Ministarstvo predstavilo u petak.

Velik dio domaće industrije proizvodi proizvode za izvoz, odnosno izvoznici su ujedno i glavni kupci njemačkih proizvođača, na primjer industrije stakla, papira, metala i drugih roba, prenosi SEEbiz, javlja Mina.

Ruski napad na Ukrajinu izazvao je krizu na energetskom tržištu, koja je teško pogodila njemačku ekonomiju.

- Šok rastućih cijena energije ozbiljno prijeti dobrobiti Njemačke i snazi njenih industrijskih temelja. Ono što smo postigli ne smije se ugroziti. Njemačka treba i baznu industriju i industriju budućnosti, navodi se u dokumentu.

Habeck predlaže dugoročnu transformacionu cijenu električne energije i koncept kojim će industrija profitirati od jeftinije električne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Uslov za to, međutim, ostaje razvoj ovih izvora, poput vjetrenjača, i jasno je da će biti potrebno vrijeme dok oni ne budu u stanju da pouzdano snabdijevaju industriju po konkurentnoj cijeni.

- Njemačka industrija već je krenula tim putem i mijenja se kako bi postavila klimatski neutralnu proizvodnju, naveo je Habeck.

Prema planu, do 2030. godine važiće tarifni sistem "premošćavanja", s cijenom od šest centi po kilovat satu (kWh) za jasno definisanu grupu potrošača koji će primati državnu podršku.

Finansijski učinak sistema zavisiće od daljeg kretanja cijene električne energije, dodaju autori dokumenta.

Prema sadašnjem stanju stvari, nakon isteka sadašnjih subvencija uz račune za struju, premošćavanje državnog stabilizacionog fonda do 2030. državu će koštati 25 do 30 milijardi eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:55