/ - SHUTTERSTOCK
19/03/2024 u 15:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka traži zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju BiH u EU

Grupa zemalja članica Evropske unije, uključujući i Njemačku, traži zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom uoči samita u Briselu.

Sa druge strane, kako navodi AFP, izgleda da druge zemlje poput Francuske, oklijevaju sa nastavkom procesa.

Samit zemalja članica Evropske unije počinje 21. marta i na njemu bi, između ostalog, trebao biti poznat zvanični stav o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH u EU.

Sve države članice moraju odobriti otvaranje pregovora kako bi oni mogli započeti.

- Vidjeli smo jasan napredak prema reformama u Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko mjeseci i to također trebamo poštovati - rekla je njemačka ministrarka evropskih poslova Ana Luhrman na sastanku u Briselu.

Ruska invazija Ukrajine potaknula je ponovo nastojanje Evropske unije da se proširi, a u decembru prošle godine zemlje članice su pristale da započnu pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom.

Bosna i Hercegovina zvanično je kandidat za članstvo od 2022. godine. Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definisano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja: demokratija i funkcioniranje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave. Ova polja BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvori pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će biti osnov za odluku lidera EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je ranije u martu da će ova institucija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Pritisak da se Bosna približi EU podržava niz zemalja uključujući Austriju, Italiju i Grčku.

Ali neke, uključujući Francusku, Holandiju i Dansku su više skeptične.

Francuski ministar za Evropu Jean-Noel Barot rekao je da Pariz napore Bosne otkako je postala kandidat vidi kao "previše ograničene".

- Moramo nastaviti ohrabrivati bosanskohercegovačke lidere da ulože napore kako bi postigli postavljene ciljeve - rekao je na sastanku u Briselu.

Ako Bosna i Hercegovina 21. marta i dobije zeleno svjetlo, predstoji joj proces reformi koji obično traje godinama prije nego što se zemlja konačno pridruži EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:07