Bundestag, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/11/2022 u 20:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka vlada brani pravo na lakše sticanje državljanstva

Svako ko ovdje živi i radi na stalnoj osnovi, takođe bi trebalo da bude u mogućnosti da glasa i bude biran, trebalo bi da bude dio naše zemlje sa svim pravima i obavezama koje to prate - rekao je njemački kancelar Olaf Šolc

Njemačka vlada je danas branila plan da se ljudima olakša podnošenje zahtjeva za državljanstvo Njemačke, suprotstavljajući se pritužbama unutar vladajuće koalicije i opozicije da bi to moglo da podstakne ilegalnu imigraciju.

Vlada je saopštila da želi da podstakne imigraciju i obuku kako bi se uhvatila u koštac sa nedostatkom stručnjaka koji opterećuje najveću evropsku ekonomiju u vrijeme slabljenja rasta i kada sve starije stanovništvo vrši pritisak na javni penzioni sistem, prenio je Rojters.

- Svako ko ovdje živi i radi na stalnoj osnovi, takođe bi trebalo da bude u mogućnosti da glasa i bude biran, trebalo bi da bude dio naše zemlje sa svim pravima i obavezama koje to prate - rekao je njemački kancelar Olaf Šolc na forumu za imigraciju, koji je prenosila njemačka televizija.

- I to bi trebalo da bude potpuno nezavisno od porijekla, boje kože ili vjerske pripadnosti - dodao je on.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer iz redova Šolcovih socijaldemokrata (SPD) iznijela je planove za smanjenje maksimalnog broja godina koje osoba mora da čeka prije nego što postane državljanin - sa osam na pet, i ukidanje ograničenja za dvojno državljanstvo.

Poznavanje njemačkog jezika za sticanje državljanstva, takođe, bi bilo olakšano za pripadnike takozvane „gastarbajterske“ generacije, od kojih su mnogi Turci, koji su došli u Njemačku pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka kao radnici migranti.

Šolc je rekao da će Njemačka, oponašajući politiku u drugim zemljama, uvesti „transparentan, nebirokratski “sistem imigracionih bodova kako bi omogućila strancima koji imaju odgovarajuće kvalifikacije da se prijave za posao. On je kazao i da će biti omogućeno lakše studiranje ili sticanje kvalifikacija u Njemačkoj.

Šolc je branio i pravo imigranata da imaju dvojno državljanstvo, tvrdeći da pripadnost i identitet nisu nulta suma.

Kabinet će u srijedu raspravljati o nacrtu zakona, rekao je Šolc, nakon čega on mora da bude predstavljen poslanicima u Bundestagu - donjem domu parlamenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:17