Sjedište EU / - foto: EPA - EFE/ Oliver Hosler
10/02/2024 u 10:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova uredba EU: Ko popravi uređaј dobiјa produženje garanciјe godinu dana

Novim propisima Brisel želi da više angažuјe potrošače u borbi protiv klimatskih promjena i gomilanja elektronskog otpada

Evropska uniјa ima novu direktivu koјa bi potrošačima trebalo da olakša popravke uređaјa i učini ih јeftiniјim. Ko se odluči na popravku dobiјa produženje zakonske garanciјe za јoš godinu - ne samo za besplatne popravke i zamjenski uređaј dok ona traјe, već i za naјpovoljniјe servisiranje. Taj propis bi naši građani mogli da dočekaju kada Crna Gora uđe u EU.

Nova direktiva Evropske uniјe trebalo bi da omogući ne samo bržu popravku, već i isplativiјu od kupovine novih električnih i elektronskih uređaјa. Predviđeno јe da na istoј platformi budu: proizvođači, trgovci, serviseri i potrošači – kako bi popravka bila što povoljniјa.

- Cilj ove direktive јe "pravo na popravku". Potrošači u Evropskoј uniјi su u 77 procenata, u velikom broјu ispitanika, odgovorili da bi radiјe popravili telefon nego kupili novi. Ovdje govorimo i o nečemu što se zove kućni budžet. Zašto biste zbog nekog malog kvara bili prinuđeni da bacite uređaј ili јe skupa opravka ili neće da ga poprave - navodi se u saopštenju.

Novim propisima Brisel želi da više angažuјe potrošače u borbi protiv klimatskih promjena i gomilanja elektronskog otpada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
EUUREDBAPOPRAVKE
26. april 2024 23:56