Orban i Tramp / - DAN, MREžA X
06/03/2024 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban i Tramp 8. marta o rješavanju ukrajinske krize

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je najavio da će premijer Mađarske Viktor Orban sa bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom 8. marta na Floridi razmotriti pitanje uspostavljanja mira u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, u Budimpešti smatraju da je "mir u Ukrajini – predsjednik Tramp".

- Bez njegovog izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država vidimo mnogo manje nade za mir u doglednoj budućnosti u Ukrajini, nego u slučaju njegovog izbora. Jasno nam je da sa ovakvim našim stavom ne predstavljamo većinu u Evropi. Ali, uprkos tome, uvjereni smo u to - poručio je mađarski ministar.

Istovremeno, Sijarto je dodao da "Mađarska ne želi da navodi Amerikance na to koga treba da izaberu, a koga ne", kao i da potpuno poštuju pravo američkog naroda na izbor predsjednika.

Takođe je istakao da su tokom Trampovog mandata, mađarsko-američki odnosi bili na apsolutno visokom nivou, kao da za vrijeme Trampa nije bilo velikih globalnih ratova.

On je ocijenio da se ukrajinski sukob neizbežno mora završiti pregovorima jer, "Kijev neće moći da pobijedi Rusiju", a "Rusija ne može da nadvlada cijeli Zapad".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:41