Виктор Орбан / - ФОТО: Н1
21/12/2021 u 19:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан не мијења став о мигрантима: Мађарска ће наставити да брани своје границе

Одбијање владе у Будимпешти да се повинује одлуци Европског суда правде могло би да резултира обавезом Мађарске да плаћа високе казне

Мађарска неће промијенити имиграциону политику упркос недавној пресуди највишег суда Европске уније да је она у супротности са законима тог блока 27 земаља, изјавио је у Будимпешти премијер Виктор Орбан.

Орбан, десничарски популиста, рекао је да ће Мађарска наставити да спроводи досадашњу миграциону политику и да „није важно шта је пресудио“ Европски суд правде.

- Мађарска мора да настави да брани своје границе. Одлучили смо да не учинимо ништа ради промјене начина заштите границе. Нећемо то мијењати и нећемо никога пустити унутра - казао је Орбан.

Орбанова антиимигрантски настројена влада дуго се спори са ЕУ око надлежности Уније у унутрашњим питањима њених чланица, нарочито због политике према имиграцији и ЛГБТ популацији.

Европски суд правде је прошлог мјесеца пресудио да Мађарска није поштовала закон ЕУ када је избацивала мигранте који су илегално ушли у земљу, ускраћујући им право да поднесу захтјев за азил и задржавајући их у „транзитним зонама“ дуж границе са Србијом.

Одбијање владе у Будимпешти да се повинује одлуци Европског суда правде могло би да резултира обавезом Мађарске да плаћа високе казне.

Тај суд је у септембру почео да изриче дневне казне од милион евра Пољској, кључном савезнику Мађарске, пошто је Варшава игнорисала судску одлуку да суспендује промене у правосудном систему.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:55