Viktor Orban / - РТС
11/04/2024 u 07:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban o reformi migracione politike: Još jedan ekser u kovčeg EU

Premijer Mađarske Viktor Orban je u srijedu uveče ocijenio da je tek usveojena reformu migracione politike EU "još jedan ekser u kovčeg Evropske unije".

- Jedinstvo je mrtvo, bezbjedne granice više ne postoje, ali Mađarska nikada neće pokleknuti pred masovnim migracijama, potrebna nam je promjena u Briselu da zaustavimo imigraciju! - poručio je Orban na platformi X.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u srijedu uveče poslije godina teških pregovora duboku reformu evropske migracione politike kojom se pooštravaju kontrole dolazaka na granice EU i uspostavlja sistem solidarnosti država-članica.

EU usvojila paket zakona za reforme migracione politike

Tokom plenarne sjednice u Briselu koju su nakratko prekinuli protesti aktivista za ljudska prava, usvojeno je svih deset tekstova "Pakta o migraciji i azilu" koji je rezultat teškog kompromisa.

- Ovo je ogroman korak za Evropu - ocijenila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poslije glasanja, pozdravivši "zaista istorijski dan".

Isti pridjev je koristilo nekoliko lidera i zvaničnika, i u Berlinu i u Atini.

Postojeće pravilo prema kojem je zemlja ulaska migranta u EU odgovorna za njihov zahtjev za azil, zadržano je uz neke izmjene. Ali, da bi se pomoglo zemljama u koje stiže mnogo izbjeglica, kao što su Italija, Grčka ili Španija, organizovan je sistem obavezne solidarnosti.

Ostale države članice moraju da doprinesu brigom o tražiocima azila njihovim premiještanjem ili davanjem doprinosa – finansijskih ili materijalnih – u korist zemlje pod migracionim pritiskom. Ova alternativa je imala za cilj da prevaziđe protivljenje Mađarske i Poljske bilo kojoj kvoti za izbjeglice, ali obje zemlje ostaju neprijateljske prema reformama.

Te predloge kritikuje krajnja desnica.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:16