Viktor Orban / - FOTO: INSTAGRAM
21/12/2022 u 14:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban: Ono što je za vas Velika Mađarska, za mene je istorijska Mađarska

Tu nema ništa posebno. Ovo je zemlja stara 1.100 godina, okruženi smo istorijskim simbolima, rekao je on

Premijer Mađarske Viktor Orban je održao konferenciju za novinare gdje je, između ostalog, upitan o šalu sa mapom "Velike Mađarske", koji je nedavno nosio.

Novinarka N1 Zagreb ga je pitala da li je šal, koji je nosio u novembru, bila provokacija.

Tu nema ništa posebno. Ovo je zemlja stara 1.100 godina, okruženi smo istorijskim simbolima, rekao je Orban, a njegove riječi je na Tviteru prenio Zoltan Kovač, portparol kabineta mađarskog premijera.

- Gledam oko sebe sad, jer želim da vam pokažem da to nije ništa posebno. Radi se o 1.100 godina staroj zemlji. Živimo danas okruženi istorijskim simbolima. Ako vidite nešto što vam smeta, možete da se bunite, jer neki simbol je star 200 godina. Ili ovdje (na zastavama) možete da vidite nešto što se koristilo u prošlom vijeku. Zato što se mene tiče, ja uvijek jasno razlikujem ono što vi zovete ‘Velika Mađarska’, a ja zovem ‘istorijska Mađarska’. Dakle, ‘Velika Mađarska’ je intelektualni koncept o tome kako biti veći nego što jeste. Ali ja nisam dio te tradicije, ja spadam u istorijsku tradiciju – Mađarska zaista jeste bila takva, to je istorijska zemlja, kao što se i vidi na toj karti. Idite u mađarski parlament, niko se nikad nije bunio zašto su takvi simboli tamo. Zato što je stara zemlja, to je dio istorije, to održava naše nacionalno jedinstvo itd. Zato su istorijski simboli uobičajen dio naših života. To nije ništa posebno. Svakodnevna stvar, rekao je Orban.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:42