/ IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
02/09/2023 u 08:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pala aktivnost u industriji eurozone

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji eurozone porastao je u avgustu 0,8 bodova u odnosu na jul, na 43,5 poena, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izvještaj za S&P Global

Aktivnost u industriji eurozone smanjila se i u avgustu, iako blaže nego u julu, dok je potražnja za industrijskim proizvodima takođe oštro pala, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji eurozone porastao je u avgustu 0,8 bodova u odnosu na jul, na 43,5 poena, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izvještaj za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, prenosi Hrportfolio.

"Industrija eurozone bila je pod snažnim pritiskom i na sredini trećeg tromjesečja", ocijenili su u HCOB-a, posebno apostrofirajući oštar pad novih i gotovo ispražnjene knjige starih narudžbi.

Nove narudžbe ponovo su oštro pale, a kompanije teško dolaze do novih poslova u inostranstvu.

Ukupni obim narudžbi smanjuje se iz mjeseca u mjesec već duže od godinu.

Troškovi inputa smanjili su se i u avgustu, a kompanije smanjuju i prodajne cijene kako bi osigurale prednost pred konkurencijom.

"Industrija bilježi pad u sve četiri vodeće privrede, ali najgora je situacija ipak u Njemačkoj", naveo je glavni ekonomista HCOB-a, Cyrus de la Rubia.

To će, kako je ocijenio, podstaći tvrdnje da je Njemačka "evropski bolesnik", uprkos tome što i dalje spada u grupu ekonomija s najširim spektrom sektora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:41