/ - FOTO: EPA/EFE
23/09/2023 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo: U Evropi nije vanredno stanje zbog migranata, „otvorite luke“

Dozvolimo sebi da budemo dirnuti pričama naše nesrećne braće i sestara koji imaju pravo i da emigriraju i da ne emigriraju, poručio je on

Papa Franjo izjavio je danas u Marseju da se Evropa ne suočava sa vanrednim stanjem zbog priliva migranata i pozvao francuskog predsjednika Emanuela Makrona i druge evropske lidere da otvore luke za ljude koji bježe od teškoća i siromaštva.

On je rekao da u Evropi zbog migracija nije vanredno stanje, već je to dugoročno pitanje i realnost sa kojom države moraju da se pozabave na human način.

- Dozvolimo sebi da budemo dirnuti pričama naše nesrećne braće i sestara koji imaju pravo i da emigriraju i da ne emigriraju. Pred strašnom pošasti eksploatacije ljudskih bića, rješenje nije u odbijanju, već u obezbjeđivanju, u skladu sa mogućnostima, dovoljnog broja legalnih ulazaka - poručio je Franja Makronu i drugim učesnicima sastanka mediteranskih biskupa u Marseju.

Italijanska desno orijentisana vlada ranije je pritisnuta navalom migranata iz Afrike zaprijetila restriktivnijim mjerama i blokadom pomorskih puteva u Sredozemlju.

Francuska vlada je pojačala patrole na južnoj granici kako bi spriječila prelazak migranata iz Italije. Makronova centristička vlada zauzela je tvrđi stav prema migraciji i bezbjednosti pošto je naišla na kritike francuskih konzervativaca i krajnje desnice.

S obzirom na to da su izbori za Evropski parlament zakazani za iduću godinu, Makron se zalaže da EU ojača spoljašnje granice i da bude efikasnija u deportovanju pojedinaca kojima je zabranjen ulazak, piše AP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:45