Papa Franja / - SHUTTERSTOCK
21/05/2023 u 16:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa odredio specijalnog izaslanika za pregovore sa Moskvom i Kijevom

Međutim, Vatikan je kasnije saopštio da je Kijev prihvatio predlog pape

Papa Franjo donio je odluku da će mirovnu inicijativu Vatikana, koja za cilj ima slabljenje napetosti u Ukrajini, predvoditi kardinal Mateo Zupi, saopštila je pres služba Vatikana.

- Potvrđujemo da je papa Francisko izabrao kardinala Matea Zupija da predvodi misiju koja će doprinijeti smanjenju tenzija u ukrajinskom konfliktu, nadajući se da će to dovesti do mirnog rješenja situacije - navodi se u saopštenju.

Papa je izrazio nadu da bi ova misija mogla da otvori put ka miru, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Zupi će, kako je planirano, posjetiti Kijev i Moskvu i razgovarati sa liderima dviju zemalja, Putinom i Zelenskim. Dok je zvanična Moskva saopštila da je spremna za razgovor sa papinim specijalnim izaslanikom, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski odgovorio je da Kijevu "ne trebaju posrednici, već pravedan mir", te da je rješenje situacije u Ukrajini moguće samo na osnovu mirovnog predloga koji je prošle godine iznio on sam.

Međutim, Vatikan je kasnije saopštio da je Kijev prihvatio predlog pape.

Specijalni izaslanik Vatikana prethodno je bio dio tima koji je 1992. godine bio posrednik u pregovorima tokom građanskog rata u Mozambiku.

Detalji posjete kardinala Kijevu i Moskvi još uvijek su nisu poznati, a iz Vatikana poručuju da se ovo pitanje još razmatra, te da konačna odluka za sada nije donijeta.

Papa je ranije izjavio da bi želio da posjeti i Moskvu i Kijev, ali samo ukoliko njegov poziv prihvate obje strane. Rusija je ovaj predlog odbila.

(RT Balkan)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:30