Pedro Sančez / Instagram
01/07/2023 u 13:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pedro Sančez doputovao u Kijev na dan španskog preuzimanja predsjedavanja EU

Već sam u Kijevu. Želio sam da prvi čin španskog predsjedavanja Savjetom EU bude u Ukrajini zajedno sa Volodimirom Zelenskim", napisao je Sančez

Pedro Sančez doputovao je u Kijev, na dan kada Španija preuzima predsjedavanje EU.

"Već sam u Kijevu. Želio sam da prvi čin španskog predsjedavanja Savjetom EU bude u Ukrajini zajedno sa Volodimirom Zelenskim", napisao je Sančez na Tviteru.

On je dodao da će ukrajinskoj vladi i parlamentu prenijeti evropsku solidarnost.

"Mi ćemo podržavati ukrajinski narod dok se mir ne vrati u Evropu", naglasio je Sančez.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj obećao je danas da će Španija promovisati ideju o prijemu Ukrajine u blok nakon što je u subotu preuzela predsjedavanje Savjetom EU.

"Španija će tome nužno doprinijeti", rekao je Borelj u intervjuu za televiziju TVE. Dodao je da je španska vlada uvijek podržavala Ukrajinu", prenosi TASS.

Prema Borelju, Kijev mora da ispuni tražene uslove, dok Evropska komisija treba da procijeni učinak Ukrajine na tom putu.

Zapadne zemlje koje podržavaju Kijev očekuju da će ukrajinske oružane snage imati uspjeha na liniji fronta u narednih 10 dana, pa bi stoga Kijev mogao da pokuša veliku ofanzivu uoči samita NATO-a, izjavio je predsjednik pokreta Mi stojimo uz Rusiju Vladimir Rogov.

Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao za špansku RTVE da su ukrajinske snage pod pritiskom da pokažu rezultate uoči samita NATO koji je zakazan za 11. i 12. jul u Viljnusu, prenio je TASS.

Direktor CIA Vilijam Berns nedavno je putovao u Ukrajinu i sastao se sa predsjednikom Zelenskim i ukrajinskim obavještajnim zvaničnicima, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Vašington post.

Taj list je prethodno objavio da se Berns ranije u junu sastao sa ukrajinskim zvaničnicima koji su otkrili strategiju za ponovno preuzimanje teritorije koju je okupirala Rusija i otvaranje pregovora o prekidu vatre sa Moskvom do kraja godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:44