Бугари протјерали руске дипломате / - букаграска бугарска
06/01/2023 u 21:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Politička blokada u Bugarskoj: Partije ne mogu da sastave vladu, novi izbori blizu

Dugotrajna politička blokada mogla bi da ugrozi ulazak Bugarske u eurozonu 1. januara 2024. godine i korišćenje fondova EU za oporavak zemlje

Druga po snazi partija u Bugarskoj, "Nastavljamo promjene" bivšeg premijera Kirila Petkova, odustala je od pokušaja da formira novu vladu, usled čega se nastavlja politička blokada u najsiromašnijoj članici Evropske unije.

Stranka „Nastavljamo promjene“, nastala 2021. na talasu masovnih demonstracija protiv korupcije, nije dobila podršku parlamenta za listu nacionalnih prioriteta, koju je sačinila u pokušaju da formira manjinsku vladu sa partijom Demokratska Bugarska, navode agencije.

Listu nacionalnih prioriteta stranke Nastavljamo promjene podržala su 63 poslanika, a protiv je bilo 114 od 240 članova parlamenta, posle čega je partija Kirila Petkova objavila da će u ponedjeljak vratiti mandat predsjedniku države Rumenu Radevu, dodijeljen njenom kandidatu za premijera Nikolaju Denkovu.

Protiv su bili poslanici koalicije oko stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova i proruska nacionalistička stranka Preporod, dok su uzdržane bile tri političke opcije, uključujući Bugarsku socijalističku partiju, nekadašnjeg saveznika partije Kirila Petkova.

Većinu u parlamentu u decembru nije uspjela da obezbijedi ni koalicija Bojka Borisova, koja je na vanrednim parlamentarnim izborima 2. oktobra dobila najviše glasova, ali svega 67 mandata.

Predsjednik Bugarske Radev sada mora da zatraži od treće političke opcije po snazi da formira vladu, a to je centristička partija Pokret za prava i slobode. Ako ni ona ne uspije da formira vladu, Radev mora da raspusti parlament i da raspiše nove izbore, pete u poslednje dvije godine.

Politička kriza u Bugarskoj traje od 2020. kada su zemlju potresle demonstracije protiv vlade Bojka Borisova, na kojima su hiljade zahtijevale eliminaciju korupcije i političkog miješanja u rad medija, i efikasnu reformu pravosuđa. Pokušaji vlade Bojka Borisova da nasiljem zaustavi proteste podstakli su dodatni gnijev i doveli do dublje polarizacije društva.

Od aprila 2021. godine, kada su održani poslednji redovni parlamentarni izbori, formiranje stabilne vlade onemogućava oštra polarizacija među strankama i njihova nedovoljna snaga.

Radev je od tada imenovao nekoliko prelaznih vlada, a jedina u punom kapacitetu, na čelu sa Petkovim, formirana je posle vanrednih izbora u novembru 2021. godine, ali se nestabilna četvoročlana koalicija raspala poslije svega šest mjeseci, u junu 2022. godine.

Dugotrajna politička blokada mogla bi da ugrozi ulazak Bugarske u eurozonu 1. januara 2024. godine i korišćenje fondova EU za oporavak zemlje, a odložila bi i reforme neophodne za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 17:15