Ilustracija / Foto: EPA-EFE
25/05/2024 u 22:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Raste broj poginulih u napadu na tržni centar u Harkovu

Četiri osobe su poginule, a desetine povrijeđene u ruskom napadu na tržni centar specijalnih građevinskih proizvoda u Harkovu, saopštili su lokalni zvaničnici, nakon što je gradonačelnik ranije danas saopštio da su najmanje dvije osobe poginule.

Predsjednik Volodimir Zelenski uputio je vatreni apel zapadnim saveznicima Ukrajine da joj pomognu da ojača svoju protivvazdušnu odbranu kako bi gradovi bili bezbjedni.

Četiri osobe su poginule nakon što su dvije navođene bombe pogodile prodavnicu u stambenom dijelu grada, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov na nacionalnoj televiziji. Najmanje dvoje poginulih bili su zaposleni u radnji. U napadu je povrijeđeno 40 ljudi, a 16 se vodi kao nestalo, rekao je Sinehubov.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da se u prodavnici u trenutku bombaškog napada nalazilo 120 ljudi.

- Napad je bio usmjeren na tržni centar, gdje je bilo mnogo ljudi, to je očigledan terorizam - rekao je Terehov.

Sinehubov je saopštio da je u ranim večernjim satima raketa pogodila stambenu zgradu u centru grada od 1,3 miliona stanovnika, pri čemu je povrijeđeno 18 osoba. Raketa je izazvala nekoliko metara dubok krater u trotoaru ispred zgrade u kojoj su bili i pošta, kozmetički salon i kafić.

Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, udaljen je samo 30 kilometara od granice sa Rusijom i već nedjeljama je meta ruskih napada. Ovog mjeseca, ruske snage su takođe počele probijanje na sjeverne delove Harkovske oblasti. U svojoj video-poruci preko noći, Zelenski je osudio napad kao „još jedan primjer ruskog ludila”, rekavši da „ne postoji drugi način da se to opiše”.

Ruske snage granatirale Harkiv, ima poginulih

- Kada kažemo svjetskim liderima da je Ukrajini potrebna adekvatna protivvazdušna odbrana, kada kažemo da su nam potrebne stvarne, odlučne mjere koje bi nam omogućile da zaštitimo svoj narod tako da ruski teroristi ne mogu ni blizu naše granice, mi govorimo o tome da ne dozvolimo. Ovi napadi se sve češće dešavaju - rekao je on.

Moskva poriče da namjerno gađa civile, ali na hiljade je ubijeno i povrijeđeno tokom 27-mjesečne invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 10:01