Олаф Шолц / - (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)
11/01/2024 u 16:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc osudio planove desničara o protjerivanju stranaca iz Njemačke

On je rekao da svi oni koji se okreću protiv demokratskog poretka u Njemačkoj predstavljaju „slučaj za kancelarije za zaštitu ustavnog poretka i pravosuđa“

Njemački kancelar Olaf Šolc reagovao je sa ogorčenjem na skup radikalnih desnih snaga na kome su predstavljeni planovi za protjerivanje stranaca iz Njemačke i pozvao demokratske snage na jedinstvo.

- Učenje iz prošlosti nije samo prazna floskula. ​​Demokrate moraju zbiti redove - objavio je Olaf Šolc na platformi „X“.

On je rekao da svi oni koji se okreću protiv demokratskog poretka u Njemačkoj predstavljaju „slučaj za kancelarije za zaštitu ustavnog poretka i pravosuđa“.

Njemačka kancelarka je istakla i da jedinstvo njemačkog društva ne može biti ugroženo zbog „fantazija ekstremista”.

- Nećemo dozvoliti nikome da određuje ko pripada društvu na osnovu toga da li je to neko ko ima migrantsko porijeklo ili ne - rekao je Šolc.

Njemački kancelar je rekao da država štiti svakoga, bez obzira na porijeklo, boju kože ili koliko je neko „neprijatan fanaticima sa asimilacionističkim fantazijama”.

Šolc je tako reagovao na vijest o sastanku, održanom krajem novembra, na kojem su učestvovali predstavnici Alternative za Njemačku (AFD) i ekstremno desnih organizacija, kao i nekoliko članova opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Na sastanku su predstavljeni planovi za proterivanje svih stranaca iz Njemačke, uključujući njemačke državljane stranog porijekla koji nisu dovoljno asimilovani.

Vijest o sastanku i učešću političara iz parlamentarne stranke AFD naišla je na zgražanje i pozive da se zabrani partija, koja je od tada stekla veliku popularnost među biračima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:01