EVROPSKA KOmisija / - WWW.ATVBL.COM
25/12/2022 u 16:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Češki diplomata: Nema otvaranja novih klastera sa Srbijom, nije atmosfera za to

On je naglasio da u Evropskoj uniji postoji zajednički osjećaj da se mora dati šansa zemljama Zapadnog Balkana, ali da one moraju da „urade svoj domaći zadatak“

Zamjenik ministra spoljnih poslova Češke Republike Martin Košatka rekao je u Pragu da o otvaranju pregovaračkog klastera sa Srbijom nije bilo prave debate tokom predsjedavanja Češke Evropskoj uniji (EU), jer atmosfera nije pogodna za to.

Košatka je za Juropian Vestern Balkan (EWB) rekao da vidi tri glavne prepreke u slučaju Srbije – nedostatak napretka u oblasti vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i veoma nizak stepen usklađenosti srpske spoljne politike sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

-Ovaj problem je prije izvjesnog vremena bio skoro sekundaran u odnosu na prethodna dva. Ali sa ruskom agresijom, to je postalo pitanje principa i sada će Evropska unija zaista insistirati na usklađivanju sa ZSBP- rekao je Košatka.

Na pitanje da li će pitanje spoljne i bezbjednosne politike biti važnije od reformi vladavine prava u procesu pristupanja, on je istakao da će to biti jedno od glavnih pitanja.

-Činjenica je da je problem usklađivanja ZSBP dramatično porastao poslednjih mjeseci, ali bez pozitivnih pomaka na terenu, vladavina prava će definitivno ostati velika prepreka na evropskom putu Srbije- rekao je češki diplomata.

Govoreći o proširenju EU, Košatka je naglasio da u Evropskoj uniji postoji zajednički osjećaj da se mora dati šansa zemljama Zapadnog Balkana, ali da one moraju da „urade svoj domaći zadatak“.

-Jasno je da se atmosfera promijenila posle ruske agresije. EU želi da pokaže da joj je zaista stalo do regiona. Ne radi se o teškom radu i dobrim rezultatima jednog predsjedavanja, već o opštoj volji EU. Ova volja je prisutna- kazao je Košatka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:04