Jens Stoltenberg / - EPA-EFE
15/02/2024 u 14:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Nadam se da će SAD nastaviti da podržava Ukrajinu kroz paket vojne pomoći

Ukrajinske snage navode da imaju sve manje zaliha municije dok se bore da spriječe sve intenzivnije napade Rusije na frontu i raketne i bespilotne napade na civile i infrastrukturu

Ministri odbrane NATO-a započeli su sastanak u Briselu 15. februara kako bi razgovarali o nastavku vojne pomoći ratom zahvaćenoj Ukrajini i povećanju vojne potrošnje 31 zemlje članice bloka, prenosi RSE.

Uoči razgovora, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Ukrajinu kroz paket vojne pomoći vrijedan 95,34 milijarde dolara, koji uključuje 61 milijardu dolara za Kijev i koji je odobrio Senat SAD.

To tek treba da dođe na glasanje u Predstavnički dom pod kontrolom Republikanaca.

Ukrajinske snage navode da imaju sve manje zaliha municije dok se bore da spriječe sve intenzivnije napade Rusije na frontu i raketne i bespilotne napade na civile i infrastrukturu.

- Već vidimo uticaj činjenice da SAD nisu bile u stanju da donesu odluku, ali očekujem da će SAD moći da donesu odluku, da će se Kongres i Predstavnički dom dogovoriti o nastavku podrške Ukrajini - rekao je Stoltenberg novinarima.

Predlog zakona je prošao u Senatu SAD 13. februara, ali ga Predstavnički dom još nije prihvatio.

Ukoliko bude usvojen, omogućio bi ponovni početak isporuka oružja i municije za ukrajinske snage koje su obustavljene od decembra.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, koji je kritikovao paket pomoći i prije glasanja u Senatu, jer u njemu nedostaju, kako je rekao, odredbe za zaustavljanje rekordnog protoka migranata preko američko-meksičke granice. On je nagovijestio je da bi to moglo da potraje nedeljama ili mjesecima.

- Dom predvođen Republikancima neće biti ometan niti primoran da usvoji zakon o stranoj pomoći - rekao je Džonson kasno 14. februara nakon sastanka iza zatvorenih vrata sa kolegama Republikancima – od kojih su mnogi povezani sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom.

On je ponovio da paket pomoći mora da sadrži i mjere zaštite granica, ali je rekao da lično podržava pomoć Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:10