/ - SKRINšAT
22/10/2023 u 18:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarci glasaju na parlamentarnim izborima

Glasa se za članove donjeg doma sa 200 mjesta, poznatog kao Nacionalni savjet, i gornjeg doma, odnosno Državnog savjeta sa 46 mjesta

Švajcarski birači glasaju danas na parlamentarnim izborima, a ankete ukazuju na oporavak desničarskih populističkih i socijalističkih partija, dok se očekuje da će Zeleni izgubiti poziciju u poređenju sa posljednjim izborima prije četiri godine.

Glasa se za članove donjeg doma sa 200 mjesta, poznatog kao Nacionalni savjet, i gornjeg doma, odnosno Državnog savjeta sa 46 mjesta.

Glavna pitanja na osnovu kojih se birači opredjeljuju su klimatske promjene, rastući troškovi zdravstvene zaštite i migracije, prenio je AP.

Danas se prikupljaju posljednji glasački listići nakon što je velika većina Švajcaraca već napravila izbor i glasala putem pošte.

Parlament je jedan od dva glavna načina na koje 8,5 miliona stanovnika Švajcarske upravljaju svojom zemljom. Drugi je putem redovnih referenduma, koji se obično održavaju četiri puta godišnje.

Na referendumima se donose političke odluke koje postavljaju smjernice koje parlament mora da slijedi dok sastavlja i usvaja zakone.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:54