Ilustracija / Unsplash
27/06/2023 u 07:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Španiji suđenje za šverc 560 kg kokaina, sudi se i dvojici državljana Srbije

Tužilaštvo je za vođu grupe, Španca Rijala Iglesijasa, tražilo 18 godina zatvora, za drugorangiranog Rubena Rubianesa 13, a ostalu četvoricu po 12 godina

Na optuženičkoj klupi španskog Nacionalnog suda zbog šverca 560 kilograma kokaina našlo se šest osoba, uključujući dva državljanina Srbije - Pavla Pavlovića i Nikolu Dondura. Oni su, kako piše La voz de Galicia, bili zaduženi za održavanje veze sa Balkanskim klanom.

Tužilaštvo je za vođu grupe, Španca Rijala Iglesijasa, tražilo 18 godina zatvora, za drugorangiranog Rubena Rubianesa 13, a ostalu četvoricu po 12 godina. Ipak, nakon postizanja sporazuma između odbrane i tužioca Nacionalnog suda za borbu protiv droga, kazne su znatno smanjene, pa je Iglesijas dobio zatvorsku kaznu od sedam i po godina, a ostalih petorica po četiri i po.

Ostali optuženi su izjavili da ih je Iglesijas pozvao da učestvuju u ovom ilegalnom poduhvatu i da izvrše transport od A Marine u Lugu do grada O Salnes u očigledno oštećenom automobilu, koji je služio kao pokriće, piše La voz de Galicia.

Sudski postupak pokazuje da 560 kilograma droge, procijenjenih na 23,7 miliona eura, ne bi ostalo ni u Galiciji ni u Španiji.

"Pavle Pavlović i Nikola Dondur su takođe bili zaduženi, u organizacionom okviru, za distribuciju droge. Oni su održavali vezu sa jednom od najaktivnijih kriminalnih struktura u Evropi, takozvanim Balkanskim klanom", navodi se.

Tokom istrage, Rijal je objasnio da će drogu transportovati "osoba koja je sa njim radila više od 20 godina". Takođe, rekao je da bi kokaina bio sakriven u lažnim donjim djelovima vozila napravljenim za ovu namjenu. Čak je rekao da mu je "hobi pravljenje duplog dna u vozilima i da je izmislio model čije otvaranje se aktivira samo glasom preko mobilnog telefona".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 05:35