/ - EP
10/02/2023 u 20:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšen evroparlamentarac Mark Tarabela u sklopu istrage o korupciji

Tabarelin advokat Maksim Toler rekao je Politiku da njegovog klijenta još nije saslušao istražni sudija i za sada nije poznato kada će to biti

Belgijske vlasti uhapsile su evropskog poslanika Marka Tarabelu u sklopu istrage o korupciji u Evropskom parlamentu, potvrdio je predstavnik za medije belgijskog tužilaštva, objavio je portal Politiko.

Tabarelin advokat Maksim Toler rekao je Politiku da njegovog klijenta još nije saslušao istražni sudija i za sada nije poznato kada će to biti.

Iz kancelarije tužioca saopšteno je da je danas izvršeno više racija. Pretražen je Tabarelin sef u banci u Liježu, kao i više kancelarija u valonskom gradu Antisnesu, gdje je Tarabela i dalje gradonačelnik.

Evropski parlament je na plenarnoj sjednici prošlog četvrtka ukinuo imunitet Tarabeli i njegovom kolegi iz Evropskog parlamenta Andrei Kocolinu, što je omogućilo policiji da ih uhapsi, a istražiteljima da ih saslušaju.

Pored Tabarele, sada su u zatvoru još trojica osumnjičenih u aferi Katargejt, a tužilac za sada nije saopštio s kojim optužbama bi Tabarela mogao da se suoči.

Belgijska policija pretresla je i kuću poslanika Evropskog parlamenta Kocolina u Ikelesu. Njegova kancelarija u Evropskom parlamentu je zapečaćena, ali nije pretresena, rekao je portparol belgijskog tužioca.

Prema parlamentarnim rezultatima istrage, Tabarela i Kocolino mogli bi biti optuženi za korupciju, učešće u kriminalnoj organizaciji i za pranje novca.

Krajem prošle nedjelje, belgijski istražni sudija koji vodi slučaj pustio je iz pritvora jednog od četvorice uhapšenih. Riječ je o Nikoli Figu-Talamanki, generalnom sekretaru nevladine organizacije Nema mira bez pravde, koja je povezana sa korupcionaškim skandalom u Evropskom parlamentu.

U zatvoru su i dalje bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, njen partner Frančesko Đorđi i bivši poslanik Pjer Antonio Panceri, koji je u januaru postigao dogovor o saradnji sa istražiteljima i tada je pristao da otkrije imane svih umiješanih u aferu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:31