Protest u Madridu / Screenshot X@NoaptedeNoapte
26/05/2024 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Protest u Madridu: Desetine hiljada protiv zakona o amnestiji katalonskih separatista

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je u centru Madrida zbog zakona o amnestiji katalonskih separatista, koji treba da bude odobren 30. maja.

Tražim da se povuče ova amnestija - rekao je lider desnice Alberto Nunjes Feiho, koji je organizovao protest na kojem učestvuje oko 20.000 ljudi, prema procjeni policije.

Feiho je na skupu na kojem su bili bivši konzervativni premijeri Hoze Marija Asnar i Marijano Rahoj rekao da Španija nije na prodaju i dodao da je Španija pravna država u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom.

Poslije parlamentarnih izbora u julu 2023. godine, dvije separatističke stranke u Kataloniji izborile su se za amnestiju za svoje aktiviste, umiješane u neuspjeli pokušaj secesije regiona 2017. godine. Cijenu za to je bila njihova podrška socijalisti Sančesu da se vrati na vlast, što je on i prihvatio.

Španski Kongres sastaće se 30. maja da bi definitivno odobrio taj zakon o amnestiji, koji je odobren 14. marta u prvom čitanju u parlamentu.

Ta amnestija bi mogla da bude od koristi bivšem separatističkom predsjedniku vlade Katalonije Karlesu Pućdemonu koji je poslije neuspjelog pokušaja secesije Katalonije, pobjegao u Belgiju i tako izbjegao krivično gonjenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 16:38