/ FOTO: FRONTEX TWITTER/ILUSTRACIJA
18/08/2022 u 10:02 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapadni Balkan nastavlja da bude najaktivnija migraciona ruta

Odgovarajući na visoki migracijski pritisak, Fronteks ima više od 2.200 stalnih oficira i osoblja na različitim dijelovima vanjske granice EU, kao i u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori i Moldaviji

Zapadni Balkan nastavlja da bude najaktivnija migraciona ruta u EU sa 14.866 otkrivenih u julu, skoro tri puta više nego prošle godine. Veliki je broj dolazaka i na središnjem Mediteranu sa 14.800 neregularnih graničnih prelaza registrovanih u julu, navode iz Fronteksa.

U prvih sedam mjeseci ove godine bilo je oko 155.090 neregularnih ulazaka u Evropsku uniju, prema preliminarnim proračunima. U julu su zemlje članice EU zabilježile oko 34. 570 neregularnih prelazaka, 63 posto više nego u istom mjesecu 2021.

- Zapadni Balkan je i dalje najaktivnija migraciona ruta u EU sa 14.866 otkrivenih u julu, skoro tri puta više nego prošle godine.  Pritisak je i dalje visok na srednjomediteranskoj ruti sa svakodnevnim dolascima koji opterećuju prijemne kapacitete u Italiji. Frontex podržava italijanske vlasti sa službenicima za registraciju i identifikaciju dolazaka. Ljudi koji bježe iz Ukrajine i ulaze u EU preko graničnih prelaza ne spadaju u broj otkrivenih ilegalnih ulazaka. Prema posljednjim podacima Frontexa, 7,7 miliona ukrajinskih državljana pobjeglo je iz Ukrajine u EU od početka rata. Istovremeno, značajan broj ukrajinskih državljana vratio se u svoju zemlju- navode iz Fronteksa.

Odgovarajući na visoki migracijski pritisak, Fronteks ima više od 2.200 stalnih oficira i osoblja na različitim dijelovima vanjske granice EU, kao i u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori i Moldaviji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:53