Џо Бајден / - Твитер
08/02/2022 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: Ако Русија изврпи инвазију на Украјину, неће бити Сјеверног тока 2

Шолц је током обраћања истакао да Њемачка и САД блиско сарађују како би осигурале брзо увођење санкција Русији у случају новог напада на Украјину

Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је јуче да, ако Русија изврши инвазију на Украјину, неће бити Сјеверног тока 2.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, Бајден је рекао да ако Русија изврши инвазију поново, онда неће постојати Сјеверни ток 2, преносе агенције.

На питање како би то урадио, одговорио је: "Обећавам вам да ћемо то моћи да урадимо".

Шолц је током обраћања истакао да Њемачка и САД блиско сарађују како би осигурале брзо увођење санкција Русији у случају новог напада на Украјину.

- То би имало знатне последице по Русију - рекао је Шолц у Бијелој кући.

Он је казао на спремност Њемачке да знатном сумом финансира економску стабилизацију Украјине.

 - Обезбеђујемо веома велики дио финансијске подршке Украјини а та сума износи двије милијарде долара. Спремни смо да то наставимо -  рекао је Шолц.

Сјеверни ток 2 треба да буде регистрован као независни оператер у Њемачкој, како би се извршило покретање гасовода, али је Савезна агенција за енергетске мреже (Бундеснетзагентур) суспендовала процедуру његове сертификације због организационих и правних питања 16. новембра 2021, пренио је Тас.

Регулатор је нагласио да ће поступак сертификације бити суспендован све док главна имовина и људски ресурси оператера не буду пребачени у власништво његове њемачке подружнице.

Компанија Сјеверни ток 2 АГ, са седиштем у Швајцарској, основала је 26. јануара 2022. подружницу и саопштила да ће сједиште те фирме, која је регистрована под именом "Гас за Европу", бити у њемачком граду Шверину, а њен задатак је да управља њемачком дионицом гасовода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:25