/ Shutterstock
19/03/2024 u 21:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska: Ruska izjava da šaljemo vojnike u Ukrajinu provokacija

Šef Spoljne obavještajne službe Ruske Federacije (SVR) Sergej Nariškin rekao je da SVR ima informaciju da se Francuska sprema da u Ukrajinu pošalje kontingent od oko 2.000 vojnika, što je Ministarstvo odbrane Francuske ubrzo nazvalo "dezinformacijama" i "neodgovornom provokacijom".

- Sadašnje rukovodstvo u toj zemlji (Francuskoj) ne mari za smrt običnih Francuza ili za zabrinutost svojih generala. Po informacijama koje stižu u SVR, kontingent za slanje u Ukrajinu se već sprema, a prvobitno bi uključivao oko 2.000 vojnika“ – rekao je Nariškin, prenijela je danas ruska novinska agencija TASS.

Nariškin je rekao da tako velika vojna jedinica ne može biti neprimijećena u Ukrajini i da će postati „legitimna prioritetna meta“ za napade ruskih oružanih snaga i „pretrpeti sudbinu svih Francuza koji su s mačem ikada došli u ruski svijet“.

Ministarstvo odbrane Francuske je u saopštenju Nariškinovu izjavu ocijenilo kao „dezinformaciju“ i „neodgovornu provokaciju“ i kao „manevar koji je orkestrirao Sergej Nariškin“ koji „još jednom ilustruje sistematsku rusku upotrebu dezinformacija“, prenosi Rojters.

Francuska šalje vojsku na Ruse?

Francusko-ruski odnosi pogoršali su se u posljednje vrijeme kako Francuska povećava podršku Ukrajini, uključujući potpisivanje dugoročnog sporazuma o bezbjednosti i obećanje o slanju više krstarećih raketa dugog dometa.

Predsjednik Emanuel Makron takođe je zauzeo čvršći stav prema Rusiji naglašavajući da „Moskva mora da bude poražena“.

On nije isključio da će evropske trupe jednog dana morati da odu u Ukrajinu, mada je jasno rekao da Francuska nema namjeru da podstiče neprijateljstvo protiv Rusije.

Makron je takođe rekao da će zapadne zemlje učiniti „šta treba“ sa „spriječe rusku pobjedu“ u sukobu s Ukrajinom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:08