Dmitrij Peskov / - SHUTTERSTOCK
25/03/2024 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kremlj se konačno oglasio o upozorenju na teroristički napad koje je Amerika poslala Rusiji

Informacije o mogućim terorističkim napadima dolaze od specijalnih službi, klasifikovane su kao osjetljive i ne otkrivaju se, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o upozorenju o potencijalnom napadu koje je Amerika poslala Rusiji.

- Obavještajni podaci se nikada ne daju Kremlju. Oni se dostavljaju putem kanala specijalnim službama, od specijalne do specijalne službe. Dakle, ovo spada u kategoriju osjetljivih informacija, koje se, naravno, ne otkrivaju - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li su od američkih obavještajnih agencija Kremlju dostavljene konkretne obavještajne informacije o predstojećem terorističkom napadu.

Zaharova: SAD pokušavaju spasiti Ukrajinu pominjanjem ISIL-a

Ambasada SAD u Rusiji je 8. marta saopštila da prati izvještaje o „ekstremističkim“ planovima za napade na velika okupljanja ljudi u Moskvi, uključujući koncerte. Istovremeno, nakon terorističkog napada u dvorani Krokus, Bijela kuća je za RIA Novosti saopštila da su Sjedinjene Američke Države u martu dobile informaciju o pripremi terorističkog napada u Moskvi, vjerovatno na mjestima gde ima ljudi, i podijelile je ruskoj strani, prenosi Nova.rs.

Pucnjava i požar dogodili su se 22. marta uveče prije koncerta u Krokus siti holu u Krasnogorsku kod Moskve. Dopisnik RIA Novosti koji je prisustvovao incidentu javio je da je nekoliko maskiranih muškaraca upalo u salu, pucali na ljude iz neposredne blizine i bacali zapaljive bombe.

Amerikanci upozoravaju: ISIS-K sprema novi teroristički napad u narednih šest mjeseci

Prema poslednjim podacima Istražnog komiteta, poginulo je 137 osoba, od kojih su troje djece. Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da su sva četvorica izvršioca terorističkog napada pronađena i privedena – pokušali su da pobjegnu. On je naveo da je privedeno ukupno 11 osoba, a snage bezbjednosti rade na otkrivanju cijele terorističke baze. Prema FSB-u, oružje koje su teroristi koristili bilo je unaprijed pripremljeno.

Privedeni su priznali izvršenje terorističkog napada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:34