/ FOTO ILUSTRACIJA: PHOTO BY SASHA PLESHCO ON UNSPLASH /moldavija
14/02/2023 u 20:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija odbacuje tvrdnje da planira destabilizovati Moldaviju

Moldavski obavještajni zvaničnici kasnije su rekli da su potvrdili te navode, prenosi "PBS"

Rusija je u utorak odbacila tvrdnje moldavske predsjednice o navodnoj zavjeri Moskve da svrgne njenu vladu i optužila moldavske vlasti da pokušavaju odvratiti pažnju javnosti od unutrašnjih problema zemlje.

Predsjednica Moldavije, Maia Sandu, rekla je u ponedjeljak da je navodna ruska zavjera predviđala napade na vladine zgrade, uzimanje talaca i druge nasilne akcije od strane grupa sabotera kako bi se nacija stavila "na raspolaganje Rusiji" i izbacila iz kolosijeka njene nade da se pridruži Evropskoj uniji. .

Odgovarajući u utorak, potparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova odbacila je Sanduove tvrdnje kao "apsolutno neutemeljene i nepotkrijepljene".

"Građene su u duhu klasičnih tehnika koje često koriste Sjedinjene Države, druge zapadne zemlje i Ukrajina. Prvo se optužbe upućuju na navodno povjerljive obavještajne informacije koje se ne mogu provjeriti, a zatim se koriste za opravdavanje vlastitih nezakonitih radnji,” objasnila je Zaharova.

Sanduova tvrdnja uslijedila je sedam dana nakon što je predsjednik susjedne Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da je njegova zemlja presrela planove ruskih tajnih službi da unište Moldaviju.

Moldavski obavještajni zvaničnici kasnije su rekli da su potvrdili te navode, prenosi "PBS".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:12