ilustracija / - Принтскрин
29/11/2022 u 20:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija zabranila izvoz dronova i helikoptera u Crnu Goru

U dokumentu je precizirano da se iz Rusije sada ne smiju izvoziti rakete-nosači, gorivo za njih i komponente goriva, bespilotne letjelice koje mogu da lete duže od pola sata

Ruska Vlada zabranila je izvoz u brojne države do kraja 2023. godine raketa-nosača, goriva za njih, kao i helikoptera Mi-2, Mi-8, Mi-17 i Mi-26, proističe iz odluke, objavljene na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Kako javlja Sputnjik, u dokumentu je precizirano da se iz Rusije sada ne smiju izvoziti rakete-nosači, gorivo za njih i komponente goriva, bespilotne letjelice koje mogu da lete duže od pola sata, terenski kamioni sa najmanje tri osovine i motorom zapremine najmanje 10 litara i terenska oklopna vozila teška više od pet tona.

Zabrana se, pored helikoptera, takođe odnosi na različite patrone i eksplozive, uređaje za noćno osmatranje, mikroelektroniku, optičke nišane, termovizire, daljinomere, elektrovakuumske uređaje za vojnu radio-tehniku, sredstva zaštite od vatrenog oružja i gelera, kao i oklopne elemente za njih.

Na spisku zemalja u koje se ne smiju izvoziti navedeni proizvodi, pored Crne Gore, nalaze se: Sjeverna Makedonija, Australija, Albanija, Andora, Velika Britanija, države-članice Evropske unije, Island, Kanada, Lihtenštajn, Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, San Marino, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Tajvan, Ukrajina, Švajcarska i Japan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. februar 2023 17:29