/ - SHUTTERSTOCK
29/02/2024 u 18:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija zabranjuje izvoz benzina na šest mjeseci

Finansijski priliv od prodaje nafte i naftnih derivata je neophodan za Moskvu u vrijeme kada je njena privreda okrenuta ka ratnoj da bi se podržala vojna ofanziva u Ukrajini

Ruska vlada objavila je da od petka zabranjuje izvoz benzina na šest mjseci, što je odluka donjeta da se "stabilizuju" cijene na benzinskim pumpama na domaćem tržištu, prenosi N1.rs.

- Od 1. marta vlada uvodi privremenu zabranu izvoza benzina - saopštila je ruska vlada.

Mjera koja će biti na snazi šest mjeseci, do 31. avgusta treba da služi da se održi stabilna situacija na tržištu goriva tokom perioda povećane tražnje vezane za proljećne radove, posebno u više rafinerija, saopštila je vlada.

Zabrana se ne odnosi na isporuku u okviru međunarodnih međuvladinih sporazuma uključujući sa zemljama članicama Evroazijske ekonomske zajednice – Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Jermeniji, dodala je vlada.

Rusija je već imala takvu mjeru u jesen 2023. zbog porasta cijena goriva na benzinskim pumpama, zbog čega se stalno smanjivala kupovna moć Rusa, već pogođena slabljenem vrijednosti rublje zbog sankcija.

Rusija je 2023. godine proizvela 43,9 miliona tona benzina, prema zvaničnim podacima.

Finansijski priliv od prodaje nafte i naftnih derivata je neophodan za Moskvu u vrijeme kada je njena privreda okrenuta ka ratnoj da bi se podržala vojna ofanziva u Ukrajini.

Najnovija mjera zabrane izvoza uvedena je dvije nedelje pred predsjedničke izbore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:27