Marija Zaharova / EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
23/05/2024 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zaharova: Berlin odbija da prizna zločine Trećeg rajha

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Berlin odbio da prizna blokadu Lenjingrada od Trećeg Rajha kao čin genocida.

- Vlasti Savezne Republike Njemačke uporno odbijaju da zvanično priznaju zločine Trećeg rajha protiv čojvečnosti kao akte genocida nad narodima Sovjetskog saveza, počinjene u periodu Velikog otadžbinskog rata. Prije svega, oni odbijaju da priznaju blokadu Lenjingrada kao takav zločin. To proizilazi iz nedavnog odgovora Ministarstva spoljnih poslova Njemačke na notu ambasade Rusije u Njemačkoj, sa odgovarajućim zahtjevom ruske strane - rekla je ona.

(VIDEO) Zaharova: Blinken se ruga Ukrajincima

U diplomatskoj noti ambasade Rusije u Berlinu, koja je dostupna RIA Novosti, navodi se da Moskva insistira na zvaničnom njemačkom priznavanju zločina Trećeg rajha kao čin genocida, prenosi B92.

U dokumentu se primjećuje "kontradiktorni pristup pitanju zvaničnog priznavanja zločina protiv čovječnosti kao činova genocida, počinjenih od Njemačke u prošlosti".

Na taj način, dodaje se, Berlin je priznao zločine genocida iz doba kolonijalizma, ali to još nije učinjeno u vezi sa djelima protiv naroda Sovjetskog saveza u periodu Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 14:07