Marija Zaharova / - Arhiva
25/09/2023 u 19:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: Krvoproliće na sjeveru KiM direktna posljedica Kurtijeve politike

Ona je navela da kosovska policija sistematski izvodi kaznene operacije protiv srpske zajednice

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da je jučerašnje krvoproliće na sJeveru Kosova i Metohije direktna posljedica politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, te da postoji prijetnja od nastavka etničkog čišćenja na KiM.

- Nema sumnje da je jučerašnje krvoproliće direktna i neposredna posljedica kursa takozvanog ‘premijera‘ Aljbina Kurtija sa ciljem rasplamsavanja sukob i čišćenja teritorije regiona od Srba - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva.

Dodaje se da su pokušaji Kurtija da "eskalacijom situacije izazove dodatni pritisak Zapada na rukovodstvo Srbije kako bi naterao Beograd da prizna ‘nezavisnost‘ Kosova stalna igra sa vatrom, koja je, kako vidimo, preskupa i dovodi cio region Balkana do opasne ivice".

Zaharova je navela da kosovska policija sistematski izvodi kaznene operacije protiv srpske zajednice i da se nije bavila samo zastrašivanjem građana, već da postoji i "direktna pretnja od nastavka etničkog čišćenja koje su ranije praktikovali albanski ekstremisti na Kosovu".

- Uvjereni smo da se put stabilizacije i dugoročnog rješenja na Kosovu odvija isključivo kroz sveobuhvatnu primenu temeljne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 i Briselskih sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine", zaključuje se u saopštenju portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi agencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 12:19